chateau Famaey Chateau Famaey
 

De «chais» en het wijn maken

De gebouwen van Château Famaey (chai de vinification, chai à barriques en chai de stockage) zijn gebouwd in de traditionele architectuur maar voorzien van de modernste uitrusting.

De «chai de vinification» is een specifiek gebouw in de typische steen van de streek en is volledig met inox cuves en materiaal uitgerust. Deze chai kan ongeveer 200 ton druiven in enkele dagen verwerken wat een groot voordeel is tijdens de oogst. Na de oogst wordt de wijn hier gevinifiëerd door de maître de chai in samenspraak met een erkend wijnlaboratiorium. In overleg wordt beslist over de gisting aangezien deze van cuve tot cuve zowel in tijd als in temperatuur kan verschillen.

Bovendien is er geïnvesteerd in een systeem voor thermoregulatie voor tijdens deze delicate gistingsperiode. Met dit systeem kan de gisting per cuve geregeld worden.

De rijkdom van de druif, het karakter en de kenmerken van het produkt, de hygiëne en de natuur zijn sleutelwoorden voor Château Famaey.

Eens de vinificatie gedaan is, worden de wijnen naar de chai à barriques verplaatst. Daar komen ze ofwel in andere aangepaste cuves ofwel op eiken vaten terecht . Château Famaey heeft de capaciteit op meer dan 2 oogsten volledig te stockeren, de tijdspanne die nodige is om kwaliteitswijnen te maken.

Ongeveer 50% van de wijnen worden tussen de 18 en 24 maanden op eiken vaten gelagerd. De «chai à barriques» bestaat uit ongeveer 220 eiken vaten van Franse origine geselecteerd bij de beste Franse «tonneliers». Elk jaar wordt hier een deel van vernieuwd.

 
© 2009 - Château Famaey & Ablaze Digital - All rights reserved - About us
Alcohol can damage your health, drink with moderation